• Προορισμός

Αστερούσια, η νοτιότερη οροσειρά της Ευρώπης

Τα Αστερούσια είναι η νοτιότερη οροσειρά της Ευρώπης, μια οροσειρά με έντονη μορφολογία και υψηλή οικολογική και αρχαιολογική αξία. Το όνομα τους, σύμφωνα με τον μύθο, το οφείλουν στον αρχαίο βασιλιά της Κρήτης Αστερίωνα, ο οποίος παντρεύτηκε την Ευρώπη υπακούοντας  στην εντολή του εραστή της, Δία.

Αν κάτι χαρακτηρίζει τα Αστερούσια, αυτό είναι η τραχιά ομορφιά του τοπίου: απότομες πλαγιές στη νότια πλευρά της οροσειράς, με δραματική μεταβολή του υψομέτρου ως το επίπεδο της θάλασσας, εντυπωσιακά φαράγγια που καταλήγουν σε σπάνιας ομορφιάς ακρογιαλιές, σπήλαια και απέραντες βραχώδεις εκτάσεις καλυμμένες μόνο με φρύγανα. Ωστόσο η οροσειρά δεν παρουσιάζει μεγάλα υψόμετρα. Η ψηλότερη κορυφή είναι ο Κόφινας με υψόμετρο 1231 μ. και ακολουθούν η Μαδάρα, ο Χούσακας, ο Βόλακας, η Σφεντυλιά κ.ά.

Τα Αστερούσια ενέπνευσαν πνευματικότητα και θρησκευτική λατρεία από τα μινωικά χρόνια. Εδώ, στην κορυφή του Κόφινα είχαν οι μινωίτες ένα από τα σημαντικότερα ιερά κορυφής τους – με τη θρησκευτική λατρεία να συνεχίζεται ως τις μέρες μας στον ίδιο χώρο, στο πέτρινο εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού. Στα πρώτα χριστιανικά χρόνια, τα πολλά σπήλαια των Αστερουσίων φιλοξένησαν ερημίτες και ασκητές, ενώ μέχρι σήμερα τα μοναστήρια των Αστερουσίων (μονή Οδηγήτριας, μονή Κουδουμά, μονή Απεζανών, Άγιος Νικήτας) έχουν ιδιαίτερη λατρευτική σημασία.  

Ζήστε τα Αστερούσια: αφεθείτε στο τραγούδι των κουδουνιών των αιγοπροβάτων, αφουγκραστείτε το βουητό του ανέμου στα φαράγγια, νιώστε δέος με το πέταγμα των αετών πάνω από τα κεφάλια σας, βιώστε την καθαρή ενέργεια του ξεχωριστού αυτού τόπου!

Κατεβάστε το pdf

Pdf FileΚατεβάστε
112 Kb

Περισσότερα για ΘΑΛΟΡΗ

Βρείτε μας και συνδεθείτε μαζί μας

Τοποθεσία - Χάρτης

Επικοινωνία

  • ΘΑΛΟΡΗ Παραδοσιακοί Ξενώνες
  • Καπετανιανά, Δήμος Κόφινα,
  • ΤΚ 70016, Ηράκλειο Κρήτης.
  • Tηλ / Φαξ: +30 2893 041762,
  • Τηλ. Kρατήσεων: +30 6976994896
  • MH.T.E 1039K070A0019801

Κοινωνική Δικτύωση

Δημοσιεύουμε τις καλύτερες προσφορές και εκδηλώσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης