Αγιοφάραγγο

Το Αγιοφάραγγο είναι ένα μικρό, βατό και πανέμορφο φαράγγι των Αστερουσίων που καταλήγει σε μια εντυπωσιακή παραλία. Η κατάβαση του γίνεται εύκολα με πεζοπορία μέσω μονοπατιού και δεν χρειάζεται ιδιαίτερο εξοπλισμό ή γνώσεις. Η κοίτη του φαραγγιού είναι  κατάφυτη με πανάρχαιες ελιές, πικροδάφνες, ενώ τα τοιχώματα του ορθώνονται επιβλητικά και απότομα. Στα πολλά σπήλαια του Αγιοφάραγγου ασκήτευαν ερημίτες κατά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Σήμερα το μόνο που μένει να θυμίζει την πνευματική ιστορία του μέρους είναι ο ναός του Αγίου Αντωνίου που θα συναντήσετε λίγο πριν την έξοδο του φαραγγιού στην παραλία.

Στο Αγιοφάραγγο εντοπίζεται το νοτιότερο αναρριχητικό πεδίο στην Κρήτη. Οι περισσότερες διαδρομές είναι εντός του φαραγγιού, αλλά υπάρχουν διαδρομές στην παραλία και κοντά στη θάλασσα.

Μάρτσαλο

Το Μάρτσαλο είναι ένα από τα ομορφότερα φαράγγια των Αστερουσίων. Αν και μικρό σε μήκος, παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό τοπίο με λευκούς απότομους βράχους, αγριελιές, πανάρχαιες ελιές και φοίνικες. Καταλήγει σε μια μικρή, ερημική παραλία που σχηματίζεται στην άκρη ενός κλειστού, πετρώδους κόλπου. Η διάσχιση του φαραγγιού γίνεται με μονοπάτι και δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες, οπότε δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό. Στην αρχή περίπου του φαραγγιού θα συναντήσετε την Παναγιά τη Μαρτσαλιανή, μια εκκλησία λαξευτή στο βράχο. Το Μάρτσαλο, όπως και το Αγιοφάραγγο φιλοξενούσε ασκητές, τα ερημητήρια των οποίων μπορείς να δείτε ακόμη και σήμερα.

Μοναστήρι & Φοινικόδασος Άη Νικήτα

Το μοναστήρι του Αγίου Νικήτα βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της οροσειράς των Αστερουσίων. Είναι ένα μικρό όμορφο μοναστήρι, ο ναός του οποίου βρίσκεται μέσα στον βράχο και χρονολογείται στο 1640. Από το μοναστήρι, ένα μονοπάτι με σκαλοπάτια οδηγεί στην εντυπωσιακή ομώνυμη παραλία, ενώ ο δρόμος που συνεχίζει δυτικά από το μοναστήρι θα σας οδηγήσει στο ξακουστό μικρό φοινικόδασος του Άη Νικήτα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ρεματιά στην οποία φυτρώνουν οι ενδημικοί φοίνικες του Θεόφραστου.

Αρχαιολογικός χώρος Γόρτυνας

Ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας βρίσκεται στο σημείο όπου άνθισε μια από τις πιο ισχυρές αρχαίες πόλεις της Κρήτης.  Ήταν μια πλούσια, ευνομούμενη πόλη με πληθυσμό που υπολογίζεται πως έφτανε τις 35-40.000. Κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, η Γόρτυνα ήταν η πρώτη κρητική πόλη η οποία δέχτηκε τη νέα θρησκεία. Κατά τον 6ο αιώνα κτίστηκε και ο Μητροπολιτικός ναός του Αγίου Τίτου τα ερείπια του οποίου μπορούμε να επισκεφτούμε σήμερα. Εκτός από το ναό, στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε το ρωμαϊκό Ωδείο και τη Μεγάλη Επιγραφή με τον Κώδικα Νόμων της Γόρτυνας και τη Γλυπτοθήκη δίπλα στο αναψυκτήριο.

Παλάτι Φαιστού

Η Φαιστός ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη μινωική πόλη και σύμφωνα με το μύθο, εδώ ήταν η έδρα του αδερφού του Μίνωα, Ραδάμανθυ. Τα πρώτα μινωικά ανάκτορα κτίστηκαν κατά το 1900 π.Χ. περίπου. Καταστράφηκαν περί το 1700 π.Χ. για να οικοδομηθούν αμέσως μετά νέα, πιο πολυτελή, τα ερείπια των οποίων βλέπουμε στον αρχαιολογικό χώρο σήμερα.

Το ανάκτορο και η πόλη της Φαιστού είναι κτισμένα πάνω σε λόφο, με πανοραμική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Πίσω στη Κατηγορία

Περισσότερα για ΘΑΛΟΡΗ

Βρείτε μας και συνδεθείτε μαζί μας

Τοποθεσία - Χάρτης

Επικοινωνία

  • ΘΑΛΟΡΗ Παραδοσιακοί Ξενώνες
  • Καπετανιανά, Δήμος Κόφινα,
  • ΤΚ 70016, Ηράκλειο Κρήτης.
  • Tηλ / Φαξ: +30 2893 041762,
  • Τηλ. Kρατήσεων: +30 6976994896
  • MH.T.E 1039K070A0019801

Κοινωνική Δικτύωση

Δημοσιεύουμε τις καλύτερες προσφορές και εκδηλώσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης